Vintervett och hälsa

Det är inte överdrivet kallt utomhus men det är mörkt, dagsljuset är sparsamt och vi behöver anpassa oss till årstidens förutsättningar.

1. Försök sova mer
Vi går inte i ide men är tillräckligt mycket djur för att behöva mer sömn under den mörka årstiden. Planera för tidigare sänggående, ditt immunförsvar kommer att tacka dig!

2. Frys inte!
Det låter som en självklarhet men kyla är kroppens fiende. Ha något på huvudet, låta inte vinden kyla ner dig och se till att du inte fryser om ryggen. Njurarna är det organ som tar mest stryk av att du blir kall.

3. Anpassa mat och dryck
Det här vet du nog redan om men kall mat, t.ex. sallader och isade drycker är till för den varma årstiden. På vintern ska du äta varm mat med kraft och näring och undvik glass, iskalla drycker, etc.

4. Sök upp solen och värmen!
Det är nu du ska söka dig till de platser på jorden där solen skiner och det är varmt. Åk inte till Medelhavet på sommaren när det är som varmast HÄR och ofta alldeles för varmt DÄR! Åk dit när det är som kallast HÄR och du kan få den sol som lyser alldeles för sparsamt i Sverige.

5. Gå ut!
Om du inte kan resa till sol och värme så se till att ta dig utomhus så mycket det går! Du får mer energi och du höjer ditt humör!

6. Anpassa motionen
Under den mörka årstiden sjunker vår generella energinivå och det passar sämre med hårdträning. Pressa dig mindre men försök att göra NÅGOT varje dag, promenader är bra, skidor om det är snö eller…tja, vad som känns bra och faller dig in!
/ove

Har du en fråga eller kommentar – skriv nedan!

Hälsa med genusaspekter

Det är många tjejer men få killar på våra cirklar och träffar. Den skillnaden kan man fundera över.

Kvinnor drabbas ofta av stressrelaterade problem som kan härledas till arbetslivet. Även män drabbas men då är det mera direkta skador och olycksfall.

Vårt behov av motion och hälsa har ett stort ekonomiskt intresse vilket inte minst märks på marknadsföringen och det är en tydlig skillnad mellan hur man vänder sig till kvinnor och män. Män exponeras mera för medier som speglar idrott och sportprestationer och det är ofta män som skriver artiklarna. Kvinnor visas mer annonser som speglar kost och hälsa och det är kvinnor som dominerar expertråden och kunskapen.

Fortfarande är det kvinnorna som står för inköp och matlagningen vilket ger dem skäl att fundera över sambandet mellan näringsinnehåll och hälsoeffekten av felaktig kost? Sannolikt blir de då även öppna för kunskaper om hälsa som de kan tillämpa på andra faktorer än kosten

Här hamnar nog männen på den förlorande sidan. Att intressera sig för kost och hälsa är viktigare i ett samhälle där allt fler köper färdig mat och arbetslivet pressar oss hårdare. Det är bra att stimulera grabbarna till motion men det är bara en del av det som behövs för hälsa och förlängt liv.

Vi behöver ta ett större eget ansvar för vår hälsa. Att vänta tills det är dags att boka tid på vårdcentralen är för sent. Högt blodtryck, diabetes, övervikt, stresskador, etc, går ofta att skjuta upp om man börjar i tid.

Förenklat kan man säga att kvinnor tar till sig yoga, zumba, meditation och qigong medan männen spelar innebandy och korpfotboll. Kvinnorna tänker långsiktigt medan männen söker kortsiktig stimulans? Kvinnor tänker på nytta, män på att det ska vara roligt?
Vågar man spetsa till det så?
/ove

Har du en fråga eller kommentar – skriv nedan!

När kan solen ge oss D-vitamin?

På vår breddgrad (titta på en karta så ser du att Stockholm ligger på samma höjd som Grönlands sydspets…) är det klent med sol som ger oss tillräckligt med D-vitamin. Den bildas i levern genom ett samspel mellan solen-huden-levern men bara om solljuset är tillräckligt starkt.

Grovt räknat kan du tanka hem D-vitaminet från början på maj till början på augusti. Men – då måste du befinna dig utomhus och lätta på kläderna under minst en halvtimma mitt på dagen.

Är inte solen farlig då? Jo, om man överdriver. Mycket solande ger oss rynkor och ökad cancerrisk. Som vanligt är lagom bäst! Vi behöver inte pressa i timmar för att få det D-vitamin vi behöver och detta gäller särskilt om vi reser söderut till Medelhavet eller Thailand, m.m.

Människan kommer från Afrika där evolutionen gav oss mörk hud som ett solfilter. Européernas nutida vita hud är inte skapat för stark sol länge och vi vet hur mörk hösten, vintern och den tidiga våren kan vara. Då är det klokt att ersätta underskottet med D-vitamin i pillerform.

Det är med andra ord bara under ca tre månader som solen kan ge oss tillräckligt med D-vitamin och då måste vi vistas ute och lätta på kläderna.

D-vitamin är bl.a. viktigt för vårt immunförsvar vilket förklarar varför vi blir sjuka på hösten/vintern när de långa kalsongernas eviga natt lägrat sig över oss och D-vitaminet i kroppen tagit slut…
/ove

Har du en fråga eller kommentar – skriv nedan!

Ut i ljuset!

Solen och den vita snön räcker tyvärr inte till för att ge dig D-vitamin men du kan ändå få en energikick som gör att du mår bättre och blir gladare!

Promenader är att föredra framför att springa eller cykla eftersom skaderisken ökar markant när du har is och snö under sula och däck. Annars finns det både joggingskor och cykeldäck med dubbar…

Oavsett vilket, se till att du kommer ut! På Skaras breddgrad är ljuset som starkast mellan kl 11-13. Eftersom solen skrider från öster till väster ligger vi ca 30 min efter Stockholm.
/ove

Har du en fråga eller kommentar – skriv nedan!