Nu är glada julen slut…

Välkommen tillbaka från julfirande och nyårsglädje!

Nyårslöfte brukar innebära drömmar om ett bättre och hälsosammare liv. Det är definitivt inte fel men låt det inte stanna vid drömmar! Dock finns det fallgropar att se upp med:

1. Prioritering
De flesta av oss knyter förhoppningarna till fysisk träning och köper gymkort och kläder för att öka sin motivation och kraven på att det verkligen ska bli av. Risken är att vi fokuserar på fel saker.

De flesta av oss har inte för lite muskler men många lider av stress med efterföljande oro, ångest, dålig sömn och ont i muskler och leder. Tänk på detta inför nyårslöftet eftersom det har väl så stor betydelse för hälsa och välbefinnande som fysisk träning. Stress kan orsaka allvarliga sjukdomar, förkorta ditt liv och skada din kropp.

Ta därför med avslappning, meditation, qigong, yoga och rimliga ambitioner i dina nyårslöften. Med en smula planering får du ändå plats för promenaden, jogging eller cykelturen i ditt liv.

2. Omprioritering
Många av oss tvingas separera vårt liv i delar, arbete för sig, fritid för sig och arbetet har en förmåga att bli prioriterat. Om jobbet kräver mycket av oss dräneras vi på energi och orkar kanske inte med familj, barn, vänner och att ta hand om oss själva.
Detta är troligen huvudanledningen om nyårslöftet kör i väggen när året rullat ett tag. I en pressad livssituation prioriterar vi arbetet eftersom det för de flesta innebär ekonomisk grundtrygghet, självförverkligande och ansvar.

Här lyfter vi ett varningens finger eftersom en alltför stelbent prioritering på arbetet riskerar skapa obalans mellan den energi vi lägger ner på jobbet och den vi lägger ner på oss själva och vårt välbefinnande. Vi ska inte bara tanka och köra bilen, vi måste även serva den väl och regelbundet för att undvika onödigt slitage och nödstopp längs vägen…

I kort sammanfattning; Det är inte de som stressar för lite som blir utbrända, sjukskrivna och vrider sig vakna om nätterna. Ta ett allvarligt samtal med dig själv, skruva upp prioriteringen på sådant som bygger upp och reparerar och inse att de val du gör idag kan påverka hur långt du kommer på vägen och i vilket skick.

Skriv eventuella kommentarer eller frågor nedan.