Kosttillskott del 3 – Magnesium

Maten vi äter idag innehåller mindre magnesium än vad som var fallet för 100 år sedan. Skälet är bl.a. konstgödningen som binder mineraler till marken och den snabba tillväxten som gör att växterna inte hinner ta upp näring.

Har du hört talas om cal-mag-pumpen? Troligen inte men om vi säger calcium och magnesium då? Så här fungerar de i dina muskler. Calcium får dina muskelfiberar att dra ihop sig, t.ex. när du ska gripa tag om något, gå eller lyfta något. Magnesium får samma muskelfiber att slappna av, dvs gör att greppet slappnar av, att benet kan slappna av inför nästa steg eller släppa skivstången. C får muskeln att spänna sig, Mg får den att slappna av. Som en pump.

Så om du vaknar på natten och har kramp någonstans i kroppen kan du ha magnesiumbrist. Får du hjärtarytmi kan det vara samma sak. Är dina muskler spända och det är svårt att slappna av, samma sak. Högt blodtryck? Kanske magnesiumbrist.

Magnesium används av kroppen vid insulinproduktionen vilket gör att brist kan vara tecken på pre-diabetes 2. Googla magnesiumbrist så slipper jag räkna upp alla viktiga processer detta mineral är inblandat i.

Ett krux med magnesium är att det är svårt att mäta och svårt att få i sig tillräckligt av. Ett blodprov mäter enbart magnesiumhalten i blodet men då ska vi veta att kroppen tar magnesium från benstomme och vävnader för att hålla nivån i blodet tillräckligt hög. Skulle en blodtest visa låga värden är man illa ut för då har alla reserver gått åt.

Att äta upp sig till normala nivåer är omständigt eftersom kroppens förmåga att ta upp mineral är begränsad. Ungefär som en buss med ett visst antal säten, blir det för mycket av något, får andra inte plats… I praktiken tar man bara upp ca 10-15 procent av de 350 mg en vanlig mineraltablett innehåller. Alltså bör man vara uthållig och även ta mer än burkens rekommendation.

Nästa elände, det finns tillskott som i praktiken är värdelösa. Se till att burken inte innehåller magnesium som slutar på -oxid. Det är en variant som tillverkarna använder för billiga produkter och dess upptag är i praktiken noll…

Kostråd: gröna bladgrönsaker innehåller ofta högre magnesiumhalter och samma gäller nötter. Ost kan innehålla hyfsade mängder och då, av någon anledning, särskilt cheddar. Parmesan ligger däremot lågt i nåvå. Är du vegetarian är risken mindre att du har brist. Äter du mycket kött, socker och spannmål är risken större.

Intag: Misstänker du att du har symptom på magnesiumbrist så köp en burk och ge dig en veckas intensivkur. Innehåller tabletterna 150-300 mg styck så ta en på morgonen och två före läggdags. De verkar avslappnande och bidrar till insomnande. Låt det gå en vecka och se om det blir någon skillnad på dina besvär? Märker du inget så ge det en vecka till. Märker du inget, ja, då har du troligen ingen nämnvärd brist

Vissa kan få lös mage pga överkänslighet vilket är förtretligt men det finns det magnesiumgel att smörja på kroppen istället, t.ex. benen och låren på kvällen. Det passerar inte magen och har ett hyfsat upptag.