Glad Påsk och var inte rädd för ägg!

Att ägg skulle vara farliga är en gammal skröna som hänger samman med den fettskräck en fuskande amerikansk forskare ställde till med på 50-talet.
Han ville bevisa att mättat fett var farligt och att de länder som åt mest fett hade högst antal dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom han var ett aktat forskarnamn och antalet dödslar i hjärtinfarkt skrämmande höga ville man gärna tro honom och västvärlden började ett korståg mot fett.
Man såg inte sambandet med att rökningen var dramatiskt hög vid denna tid och ingen visste att han i sin statistik uteslutit de länder som motbevisade hans teser. Han gjorde sig med andra ord skyldig till ett rejält forskningsfusk och konsekvenserna blev svåra för folkhälsan i en rad länder.
Ett livsmedel som fick dåligt rykte var ägg och läkarna varnade oss för att äta mer än ett par ägg i veckan.
Nu vet vi bättre, mättat fett är hälsosamt och ägg faktisk bland det nyttigaste vi kan äta!
Så målade eller inte, låt äggen bli din huvudrätt i påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *