Solen – din vän för livet

Evolutionen blev annorlunda för människan än för de andra djuren. Det viktiga vitamin/hormonet D-vitamin skapar vi inte själva i levern utan vi måste få hjälp utifrån.

Det gör vi på två sätt. Antingen får vi det via födan eller så få vi det från solen, ja, faktiskt är solen den bästa källan till att undvika D-vitaminbrist!

När vi för miljoner år sedan gick omkring nakna på Afrikas savanner var det inga problem. Solen lyste och det startade processer i huden som ledde till att levern ändå producerade D-vitamin. Men – sedan fick människan för sig att vandra norrut, upp mot Asien och Europa och där var det inte lika enkelt. Pälsar och kläder skylde vår hud och i grottorna var det mörkt, för att inte tala om att solen gömde sig en stor del av året.

Vi kom mörka i skinnet till den här delen av världen och det var inte lyckat.  Melaninet som gör oss solbrända är ett filter som skyddar oss mot solens brännande strålar och bidrar till att vi får rätt mängd D-vitamin. I Afrika var det perfekt men uppe i våra solfattiga trakter blev det direkt hälsovådligt eftersom vi då fick för lite solexponering och därmed brist på det viktiga vitaminet.

Så småningom bleknade vi som en anpassning till solmängden men vi har kvar förmågan att bilda melanin i huden, dvs bli solbruna. Men vi bär täckande kläder och sitter inomhus en stor del av dagen vilket motverkar den exponering vi behöver.

Så om du inte vill äta 16 kilo lax i veckan eller 72 kilo kantareller så kanske du ska överväga D-vitamin som kosttillskott? Eller se till att du får solljus på huden?

Ja, överdrivet solande är SKADLIGT! Så därför ska du närma dig solen klokt och försiktigt. 30 minuter med bar överkropp vid midsommartid ger dig 10 000iu  (iu=international units – ibland står det på svenska, ie=internationella enheter) vilket är väldigt bra. Se till att göra det regelbundet så tankar du upp vitaminet och tänk på att när du blivit brun så tar det lite längre att fylla på eftersom färgen är ett skyddsfilter.

När du är söderut där solen är vrålstark ska du vara klok och undvika solning när solen står som högst. I Spanien är kl 13-15 no-no och faktiskt blir du lika brun med mindre risker om du solar kl 16-18. Och med tiden mindre rynkig…

Det här gäller den ljusa delen på året så vad gör du när naturen kopplat in frysboxen och dragit ner på belysningen?

Köp D-vitaminkapslar som innehåller olja, vitaminet är fettlösligt och du ökar då upptaget avsevärt. Ett dygnsintag på 2500iu är ofta tillräckligt och är sommaren tråkig och grå och du inte är ute särskilt mycket ska du överväga att ta tillskott hela året.

Farligt? Nej, det finns dem som gladeligen tar 5000-10 000iu dagligen men jag tycker inte du ska gå upp till sådana doser utan att veta hur stor brist du har. Doktorn kan ta ett prov där du helst ska ligga mellan 60-100 nnmol. Massajerna i Kenya ligger mellan 120-150 nnmol men dit behöver du inte komma för att må bra.

Rakitis, dvs engelska sjukan har knappast våra barn längre men före andra världskriget var det vanligt. Särskilt stadsbarn drabbades eftersom de fick för lite sol samtidigt som kosten var knapp. Brist på D-vitamin idag märker du främst genom trötthet, depression, ökad infektionskänslighet genom nedsatt immunförsvar och ökad risk för diabetes 2. Detta är de vanligaste problemen med det finns en rad andra komplikationer som kan uppstå eftersom D-vitamin är viktigt ämne för kroppen och medverkar i en rad processer.

D-vitamin samverkar med mineralet magnesium och det kan vara klokt att även inta detta som kosttillskott eftersom vår mat ofta är utarmad på viktiga  s.k mikronutrienter, dvs vitaminer och mineraler. Magnesium är svårt för kroppen att ta upp, det är sällan vi får i oss mer än 20% av de piller vi stoppar i oss. Vissa varianter, t.ex. magnesiumoxid och magnesiumhydroxid , som främst finna i billiga kosttillskott, ger ett upptag nära noll så läs noga på innehållsförteckning innan du slår till!

Vår moderna föda ger oss för lite av den viktiga näring vi behöver och skälet är som regel de industriella metoder det storskaliga jordbruket och livsmedelsproducenterna använder. Men – det är en annan historia som vi återkommer till en annan gång…!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *