Du är inte född med skor…

I stort sett under hela vår mänskliga evolution har mäniskan varit barfota. Kroppens och fotens anatomi har anpassats till det faktum att vi saknat något på våra små fossingar…
Det är svårt att säga när detta förändrades men när förmänniskorna och vi lämnade Afrika, vårt urhem, kom vi i kontakt med klimat som var kalla och krävande, inte minst för våra fötter. Att klä in oss och dem blev en fråga om överlevnad men trots det kom inte den stora förändringen för våra fötter förrän vi började gå på plana golv och ytor som gator och trottoarer.
Tänk dig en stenåldermänniska i skogen. Ingenstans möter foten en plan yta, allting kräver en reaktion från balanssinnet och planering från hjärnan. Naturfolk förvånar än i dag forskare när 70-80-åringar har lika god balans som tonåringar. De utmaningar deras fötter dagligen möter håller muskler och nerver som påverkar balansen, i trim.
De flesta av oss går hela vårt liv på plana golv och ytor, förutom de korta stunder några av oss letar svamp eller joggar i spåret. Därför hör vi slentrianmässigt läkare och ortopeder säga att det är normalt att bli stapplig och yr som äldre, balansen förämras och vi riskerar att skada oss genom fall och liknande olyckor.
För så är det, egenskaper vi inte använder förtvinar och försvagas därför att kroppen anpassar sig till omgivningen. Use it or lose it säger jänkarna.
Vi ska självklart inte kasta sand och jord och plantera mossa och ljung på våra fina och dyra innegolv men vi kan spendera mera tid utomhus och gå barfota där underlaget tillåter. Barn går gärna barfota, äldre nästan aldrig.
Vi tror ofta att balanssinnet enbart sitter i öronen och dess nervförbindelser med hjärnan men idag vet vi att ben- och fotmusklernas sampel via nerverna med hjärnan spelar stor roll för hur vi hanterar gång och balans. En stor del av balansen styrs via musklerna, kanske för att de tvåbenta förmänniskornas upprätta gång krävde en snabb återkoppling när underlaget var ojämnt för att de inte skulle bli instabila och ramla?
Gå barfota utomhus så tränar du utan ansträngning upp din balans! Inse att skogsturen, förutom frisk luft och lugnande grönska även ger ditt muskelbalanssinne en välbehövlig träning. Kliv av stigen och rör dig lugnt bland tuvorna. Ge dig tid att känna att du får fäste under fötterna och ta hellre längre kliv än snabba!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *