Kosttillskott – vad och varför?

Kosttillskott är på olika sätt en het potatis. Socialstyrelsen och en del läkare är negativa och menar att det räcker med normal kost, vad nu det är. Kvällstidningar basunerar med jämna mellanrum ut nyheter om hur farligt det kan vara att bättra på näringen med piller och drycker.
Samtidigt vet vi att det finns starka kommersiella krafter som vill sälja till oss i vinstsyfte och därför använder en agressiv marknadsföring.
Jag får ofta frågan om värdet av kosttillskott och jag tar själv upp frågan på mina cirklar och kurser. Därför kommer jag att under en tid att här ge mina uppfattningar, baserade på erfarenheter, forskning och vad jag lärt mig om kosttillskott och varför de kan ha ett värde för oss. Det blir en serie av inlägg där varje avsnitt speglar ett specifikt kosttillskott, en vitamin eller en mineral.
Problemet är att det är svårt att vara generell i rekommendationerna. Det finns ingen s.k. vanlig kost som är lika för oss alla. Vi äter alla väldigt olika, frukostar kan se hur olika ut som helt! Somliga äter ditt eller föredrar datt. Vissa dricker och äter mycket socker- eller stärkelsebaserad mat, andra gör det inte. Ändå tycker de flesta att de äter ”vanligt”. I slutändan blir nettoeffekten mycket olika för oss, några kan få underskott på vissa ämnen och för andra kan livsstilen i övrig spela stor roll. Den som t.ex. aldrig solar får D-vitaminbrist.
Stress och sjukdomar kan få oss att tappa mineral- eller vitaminstatus. Samma med ensidig kost. Begreppet tomma kalorier står som regel för mycket brödätande där näringen kommer från socker och stärkelse vilket kan leda till brister av vissa ämnen.
Så – för att i någon mån bidra med råd och dåd kommer du under tiden fram till jul att få en smula kunskaper här.
Välkomna att besöka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *