Kosttillskott del 1: Maten vi äter – eller borde äta…

En undersökning visade att det är stora skillnader mellan det vi faktiskt äter och det vi tror oss äta. Istället för de tre näringsriktiga målen vi eftersträvar tvingas vi ofta kompromissa med sådant som händer under dagen, hoppa över måltider eller acceptera substitut som snabbmat på stående fot, kaffebröd eller en chokladbit.
När dagen planeras är det sällan vi tänker att ”Idag ska jag vara noga med att få i mig det jag och kroppen behöver” utan det får bli som det blir. Vi tar tillfället eller kanelbullen i farten…
Många av oss äter godis i vuxen ålder därför att det är billigt, tillgängligt och lätt att ta till när hungertarmen spökar.
Därför ekar hälsoexperternas och läkarnas råd om att det räcker med en varierad kost för att vi ska få i oss det vi behöver av vitaminer och mineraler ganska tomma. Främst för att få av oss faktiskt vet vad det innebär att äta nyttigt även om denna grupp ökat genom den debatt bl.a. LCHF-diskussionen bidragit med.
Men – framför allt är vi vanemänniskor och byter inte gärna ut mat vi tycker om eller vant oss vid även om omgivningen signalerar att det vore klokt av oss. Och reklamen påverkar oss mer än vi tänker på. Vem skulle för 100 år sedan ens tänkt på att äta corn flakes. Det var ju djurföda, mat åt kor och grisar?

Här är en kort lista över sådant du bör minska i din kost om du vill göra den hälsosammare:
– Socker. Minska påtagligt ditt intag av socker. Det stör din kropp och bidrar till diabetes
– Kolhydrater. Vi äter alldeles för mycket bröd, kakor, potatis, godis, spahetti, etc. Diabetesvarning!
– Majs- och solrosoljor. Dom är Omega 6-oljor som vi får för mycket av. Hjärt- och kärlvarning!
– Bannlys margariner, även om de kallas nyttiga! Det är i praktiken konstgjort fett. Hjärt- och kärlvarning!

Det här kan du däremot öka intaget av:
– Grönsaker och rotfrukter. Generellt äter de flesta för lite av detta. Vegetarianer är friskare!
– Mättat fett, typ smör och animaliskt fett. Kokosfett, olivolja och fet fisk. Din kropp är byggd av mättat fett!
– Satsa på mer Omega 3, från fisk men även från flytande tillskott. Minskar risken för hjärt-kärlproblem.

Detta är dietförändringar i grova drag, börja här! Finliret får du själv söka svaret på, det saknas inte kunskap på nätet, rapporter och föredrag. T.ex. får många problem med mjölkbaserad mat, youghurt, kefir, fil, etc. Det är sällan laktosen som är problemet utan mjölk är helt enkelt inte bra för oss vuxna, när vi lämnat spädbarnsåren bakom oss.

Sammanfattning: Ja, ät av allting! Plocka ihop på tallriken grönt och rött, varmt och kallt! Huvudfelet vi gör är att vi äter för mycket av vissa saker och för lite av andra. Vi äter för mycket spannmål därför att det är så lätt att bre mackor, koka snabbmakaroner och sedan toppar vi det hela med frukostmüsli. Vi äter för lite grönsaker för att vi inte är vana vid dem och kanske fick dem osaltade och dåligt kokta i skolmatsalen. Vi ratar fisken därför att barnaårens fiskbenskräck sitter fast i minnet…

Vi underskattar ofta maten betydelse för hälsan. Vi kanske tränar och ligger i med sikte på att nå 100-årsdagen men funderar mindre ofta över hur maten kan bidra till detta…

Nästa inlägg kommer att handla om den vitamin vi saknar mest, D-vitaminet, som egentligen är en sorts hormon. I stort sett alla som lever så nordligt som vi, dvs får för lite sol, vinner på tillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *