När kan solen ge oss D-vitamin?

På vår breddgrad (titta på en karta så ser du att Stockholm ligger på samma höjd som Grönlands sydspets…) är det klent med sol som ger oss tillräckligt med D-vitamin. Den bildas i levern genom ett samspel mellan solen-huden-levern men bara om solljuset är tillräckligt starkt.

Grovt räknat kan du tanka hem D-vitaminet från början på maj till början på augusti. Men – då måste du befinna dig utomhus och lätta på kläderna under minst en halvtimma mitt på dagen.

Är inte solen farlig då? Jo, om man överdriver. Mycket solande ger oss rynkor och ökad cancerrisk. Som vanligt är lagom bäst! Vi behöver inte pressa i timmar för att få det D-vitamin vi behöver och detta gäller särskilt om vi reser söderut till Medelhavet eller Thailand, m.m.

Människan kommer från Afrika där evolutionen gav oss mörk hud som ett solfilter. Européernas nutida vita hud är inte skapat för stark sol länge och vi vet hur mörk hösten, vintern och den tidiga våren kan vara. Då är det klokt att ersätta underskottet med D-vitamin i pillerform.

Det är med andra ord bara under ca tre månader som solen kan ge oss tillräckligt med D-vitamin och då måste vi vistas ute och lätta på kläderna.

D-vitamin är bl.a. viktigt för vårt immunförsvar vilket förklarar varför vi blir sjuka på hösten/vintern när de långa kalsongernas eviga natt lägrat sig över oss och D-vitaminet i kroppen tagit slut…
/ove

Har du en fråga eller kommentar – skriv nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *